Zeefdrukken à la Bobbinhood doe je zo

Ik vertelde het al eerder… dat zeefdrukken heeft een zwaar verslavend effect op mij. Wanneer ik soms ’s avonds niet meer de goesting vind om achter mijn naaimachine te kruipen, haal ik mijn zeefdrukraam boven en iets meer dan een uurtje later is mijn zelf geprint stofje helemaal klaar. Geef nu toe, dat is echt geweldig toch!

Vaak krijg ik de vraag of dat niet een heel geklieder is dat zeefdrukken? En of dat niet omslachtig is om thuis te doen in de buurt van de kinderen? Awel neen hoor… De “easy-screen-print-kit” van Bobbinhood heeft zijn naam echt niet gestolen.

Kijken jullie anders even mee achter de schermen zodat jullie het met eigen ogen kunnen zien?

BENODIGDHEDEN

collage-benodigdheden

  • De easy-screen-print-kit van Bobbinhood. Hierin zit er een zeefdrukraam, rakel, waterproof stencils, tape, zwarte eco verf & een stap-voor-stap handleiding
  • Eventueel nog andere kleurtjes zeefdrukverf (eveneens apart verkrijgbaar in de Bobbinhood shop)
  • Afbeelding
  • Snijmat, hobbymesje en een ijzeren lat (wie een snijplotter in huis heeft kan het zichzelf nu heel makkelijk maken)
  • Spatel of lepel
  • Eventueel bekertjes om zelf verf te mengen
  • Stof
  • Strijkijzer

GOOD TO KNOW

  • De Bobbinhood zeefdruk techniek op basis van stencils geeft snel resultaat. Je moet niet vrezen voor geknoei met enge chemicaliën in de buurt van je kinderen. Zowel de stencils als het zeefdrukraam kan je na gebruik volledig schoonmaken met water waardoor deze steeds opnieuw en opnieuw gebruikt kunnen worden (iets wat bij zeefdrukken met foto-emulsie niet het geval is).
  • Met de drie primaire kleuren zeefdrukverf van Bobbinhood kan je elke gewenste kleur zelf mengen. Deze verf is geschikt zowel voor lichte als donkere stoffen en na fixeren met het strijkijzer is deze wasbestendig. Denk er aan om je verf altijd even op te roeren voordat je van start gaat.
  • Omdat we werken met stencils kies je best voor een afbeelding die niet te veel zwevende deeltjes (zogenaamde eilandjes) bevat. Je kan dit oplossen OF door “bruggetjes” te maken (-> een verbinding tussen een eilandje en de rest van het stencil) OF door het stencil van de deeltjes die je wil uitsparen terug op je stof te leggen (of je kan deze ook tapen tegen de onderzijde van je zeefdrukraam).

untitled

Voorbeeld: De stencil van het eilandje uit de letter “O” op je stof plaatsen & je zeefdrukraam er bovenop plaatsen. De verf zal er voor zorgen dat het stencil tegen het gaas blijft kleven tijdens het zeefdrukken.

IMG_6999

Voorbeeld: Breng op het stencil van het eilandje uit de letter “O” een klein stukje dubbelzijdige tape aan & kleef dit tegen de achterzijde van je zeefdrukraam.

IMG_7014

IMG_7028

  • Heb je niet meteen inspiratie voor een leuke afbeelding, kijk dan zeker eens bij de gratis downloads van Bobbinhood.
  • Werk altijd op een vlakke ondergrond zodat je zeefdrukraam niet kan kantelen of schuiven.
  • Het stofje dat je wil bedrukken kan je best voorwassen zodat de verf zich beter kan hechten.

LET’S GET TO IT

img_6779

We beginnen met het overnemen van je afbeelding op het stencil. Dit kan je makkelijk doen door het stencil bovenop je afbeelding te leggen en deze samen tegen het raam te kleven. Nu kan je de contouren van je afbeelding makkelijk overnemen. Zorg dat er bovenaan en opzij van je afbeelding minimum een tweetal centimeter stencil vrij blijft.

img_6791

Wanneer je afbeelding uit meerdere kleuren bestaat is het nodig om voor elke kleur een apart stencil te maken.

img_6811

Snij je stencil uit met een scherp hobbymesje. Het gedeelte van de afbeelding dat je in verf wil printen moet je wegsnijden. Onze stencil is dus de contour van je afbeelding.

img_6882

img_6889

Kleef het stencil tegen de onderzijde van het zeefdrukraam vast met tape. Je stencil komt dus eigenlijk tussen het zeefdrukraam en je stof te zitten.

Plaats je zeefdrukraam op je stof.

img_6946

img_6917

Breng met een lepel verf aan op het gaas van je zeefdrukraam, net boven je afbeelding.

img_6951

img_6958

Druk het zeefdrukraam met één hand naar beneden en met de andere hand strijk je met de rakel onder een hoek van 45° de verf naar je toe. Probeer dit met een constant gelijke druk te doen. Herhaal een 3 à 4 tal keer zodat de afbeelding volledig bedekt is met verf. Bij de laatste strijkbeweging mag je een tikkeltje harder drukken waardoor je het teveel aan verf verwijdert.

img_6968

Til het zeefdrukraam van je stof met een kantelbeweging.

Herhaal de voorgaande stappen net zo vaak als je prints wil.

Wanneer je klaar bent verwijder je de achtergebleven verf van je zeefdrukraam en maak je de tape en het stencil los. Spoel je zeef meteen uit met warm water zodat de verf niet kan opdrogen en je zeef verstoppen. Spoel vervolgens ook je rakel en je stencil af.

img_6976

Indien je print uit meerdere kleuren bestaat, herhaal je de voorgaande stappen opnieuw voor elke kleur. Controleer of de onderlaag voldoende droog is om hierop verder te printen. Gebruik desnoods even een haardroger.

IMG_7041

Wanneer je volledig klaar bent met printen en je stofje droog is moet je de verf nog fixeren om je stofje wasbestendig te maken. Leg daarom bakpapier of een dunne doek over de afbeelding en strijk met een middelmatige temperatuur gedurende enkele minuten. Vaak voer ik deze stap pas uit nadat ik mijn patroondelen uit de stof heb geknipt.

IMG_7048

NOG EEN ‘KLEINE’ TIP

Bij héél kleine details is het soms moeilijk om je zeefdrukraam juist te positioneren ten opzichte van de rest van je print. Je kan deze dan misschien beter met een penseel, een verfpen of een los sjabloon (en tamponeerborstel) aanbrengen.

img_6995

Zoals jullie kunnen zien is het absoluut niet moeilijk om met de easy-screen-print-kit van Bobbinhood je eigen stofje te printen. Het enige waar je misschien wat voor moet oppassen is het nogal lichtjes verslavend effect! (“,)

IMG_7063

Stof: grijze french terry – Babarum

Zelf gezeefdrukt met de “easy-screen-print-kit” van Bobbinhood

17 reacties op ‘Zeefdrukken à la Bobbinhood doe je zo

Plaats een reactie