Aan de slag met textielverf

Afgelopen week vond een unicum plaats… mijn naaimachine werd zowaar aan de kant geschoven. In plaats daarvan vulde mijn bureautje zich met verf, borstels allerhande, papier & stof. Ah ja, want ik beloofde jullie een blik achter de schermen van mijn geëxperimenteer met textielverf. Omdat ik niet meer zo tevreden was over de foto’s die ik eerder nam, dacht ik bij mezelf… “Laat ik nog maar wat extra sweaters maken! Die komen toch altijd van pas hè!” 😉

 WAT JE NODIG HEBT

Collage textielverf

  • textielverf (& eventueel een verfpen)
  • freezer paper
  • verfborstel (tamponeerborstel, foambrush…) of roller
  • schaartje / hobbymes & snijmat / cameo (voor de gelukzakken 🙂 )
  • spatel
  • bordje
  • afbeelding
  • stof
  • strijkijzer

GOOD TO KNOW

  • Textielverf is verkrijgbaar in de meeste hobbywinkels. Je hebt keuze uit tal van kleuren maar je kan ze gerust ook zelf mengen. Kies dan voor de 3 primaire kleuren (geel, rood, blauw), zwart & wit. Google even ‘kleurencirckel’ & je weet direct welke kleuren je juist moet samenvoegen. Hoewel er verschillende merken (Marabu, Rayher, Amsterdam van Royal Talens…) bestaan hebben ze veelal dezelfde kenmerken: op waterbasis, onderling mengbaar, wasbestendig tot 40° à 60°, thermohardend, blijven soepel na het aanbrengen… Check voor alle zekerheid even de instructies op de verpakking.
  • Zoals de naam al doet vermoeden werd freezer paper op de markt gebracht als verpakkingsmateriaal voor het invriezen van etenswaren. Ik weet niet welk genie het juist ontdekte maar je kan het ook perfect gebruiken bij het patchworken, quilten, machinaal borduren & het maken van sjablonen. De glanzende zijde hecht zich aan je stof wanneer je het freezer paper op lage temperatuur (zonder stoom) strijkt. Achteraf kan je het makkelijk verwijderen zonder dat het enige sporen nalaat. Het sjabloon is perfect opnieuw te gebruiken. Gewoon te gek toch! 😉 Ik kocht mijn freezer paper bij Stoff.be in Alken maar het is ook online makkelijk te vinden.
  • Gebruik altijd voorgewassen stof, bij voorkeur in een lichte kleur. Hoe steviger de stof (denk sweater, canvas…), hoe makkelijker ze zich laat verwerken.

LET’S GET STARTED

IMG_2094

Neem je afbeelding met de gewenste details over op de matte zijde van het freezer paper.

IMG_2114

Allereerst snij ik de kleine details uit, vervolgens de rest van de afbeelding. Omdat we de omtrek van het sjabloon gebruiken is het belangrijk om niet door de contour te knippen.

IMG_2131

Leg het freezer paper met de glanzende zijde op je stof. Strijk op lage temperatuur zonder stoom en controleer dat alle randen mooi aansluiten. Ik knip altijd vooraf mijn patroondeel uit de stof zodat ik een beter zicht heb op de positionering van het sjabloon.

IMG_2140

IMG_2143

Bescherm je werkoppervlak met tafelzeil of een placemat. Roer de verf op met een spatel & breng wat verf aan op je bordje. Dep je borstel of roller erin en wrijf het teveel af. Werk in meerdere dunne laagjes tot je het gewenste resultaat bereikt hebt.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een tamponeerborstel omdat deze veel minder verf opslorpt dan een roller & geen verfstrepen achterlaat. Doordat je de verf aanbrengt in een stempelbeweging, zet deze zich tussen alle vezeltjes van je stof & kan je makkelijk een vloeiende overgang creëren tussen verschillende kleuren.

IMG_2154

Wanneer de verf droog is kan je het freezer paper verwijderen. Heb je net zoals ik weinig geduld, gebruik dan even een haardroger.

IMG_2163

Nu moet je enkel nog de verf fixeren. Leg daarvoor een dunne doek over de afbeelding & strijk gedurende 3 minuten (stand: katoen). Controleer best vooraf de gebruiksaanwijzing van jouw verf of dit op dezelfde wijze geadviseerd wordt.

IMG_2170

En ready!

 NOG ENKELE IDEETJES

IMG_2200

Net zoals ik hier bij de cactussen deed, is een verfpen heel handig voor het tekenen van contouren & extra details. Gebruik je ze rechtstreeks op je stof… test eerst op een restje om te controleren hoe ze ‘vloeit’ op de vezels van je stof.

IMG_2203

Bestaat je afbeelding uit aangrenzende vlakken van verschillende kleuren, breng deze dan één voor één aan. Laat de verf telkens goed drogen voordat je aan de volgende kleur begint.

Wil je graag verschillende kleuren in mekaar laten overvloeien binnen éénzelfde vlak? Gebruik een tamponeerborstel om de verf aan te brengen daar waar je wil dat hun schakering zichtbaar is. Spoel je borstel goed uit en vervaag nu de overgangen tussen de kleuren. Wrijf regelmatig de verf van je borstel & herhaal de voorgaande stappen totdat je het gewenste resultaat bereikt hebt.

IMG_2293

Voila… Dat was het zo een beetje… Mijn geknutsel met textielverf. Hoe vinden jullie de resultaten?

34 reacties op ‘Aan de slag met textielverf

  1. Wauw! Prachtige resultaten!! Blijkbaar lukt het ook met de wikkels die rond kopieerpapier zitten, het staat al lang op mijn ‘te proberen’-lijstje, misschien moet ik er toch maar eens werk van maken!

    Geliked door 1 persoon

  2. Weet je dat ik nu ongelooflijk veel zin heb om onmiddellijk naar de winkel te rijden om alles in huis te halen om dat heel snel zelf eens te kunnen proberen? Machtig gewoon hoe jij dat doet Marleen!!!!

    Geliked door 1 persoon

  3. Wauw, ik verfde ook al wat. Maar hield het voorlopig bij 1 kleur uit veiligheidsoverweging. En die pen, die moet ik toch ook eens aanschaffen. Cameo staat op de lijst, die kan alleen maar helpen he.

    Geliked door 1 persoon

  4. Bij de action verkopen ze afscheurpaletten. Deze gebruik ik als freezerpaper. Ik heb geen Camel, daarom print ik de afbeelding op de ruwe achterzijde in spiegelbeeld. Ik snij dan zelf de afbeelding uit.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie